ENİ İLAÇLAR GELİŞTİRİLECEK
Kırıkkale Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Nuran Işıklan`ın yürütücülüğünü yaptığı bu projenin esas amacı çeşitli hastalıkları tedavi edici yeni ilaçlar geliştirmek olduğu bildirildi.
Bu yeni ilaç arayışlarındaki belirgin amaç ise hastanın tedavisi ile birlikte yaşam kalitesini de artırmak olduğunu belirten Işıklan, ilaç dozunu azaltması, dozlama aralığını uzatma, yan ve zararlı etkilerden arındırma hatta ilacı hedef bölgeye gönderme çalışmaları projenin hedefleri arasındadır ve bu beklentilere en iyi yanıt veren, kontrollü salım sistemi olduğunu ifade etti. Doç. Dr. Işıklan kontrollü salım sistemlerinin özellikle antikanser ilaçları gibi yan etkisi çok fazla olan ilaçlar için uygun olduğunu belirterek, "Projede transdermal sistemler, kolona hedefli oral sistemler ve akıllı kopolimerler olmak üzere toplamda 3 model uygulama bulunmaktadır." dedi.
UZUN VADEDE EKONOMİYE KATKI
Doç. Dr. Nuran Işıklan projenin işleyişiyle ilgili olarak şunları söyledi: "Projenin birinci bölümünde sentezlenmesi hedeflenen biyomalzemelerin başarı ile sentezlenmeleri, yapılarının ayrıntılı olarak tanımlanması ile özellikle eczacılık ve tıp başta olmak üzere kimyada, tarımda, malzeme bilimlerinde kullanılmak üzere yeni polimerler üretilmiş olacaktır. Ayrıca uzun vadede ekonomiye katkı sağlayacağı da düşünülmektedir. Projenin ikinci bölümünde tasarlanacak membran ve mikroküre taşıyıcı sistemlerinin yine özellikle eczacılık ve tıp alanlarında var olan geleneksel sistemlere alternatif olması açısından oldukça önemlidir. Ayrıca uzun vadede ticarileştirilmesi ile gerçek tedavi stratejilerine dönüştürülmesine katkı sağlayacağı düşünüyoruz" diyen Doç. Dr. Işıklan, projenin her şeyden önemlisi daha etkin bir kanser tedavisine de katkı sağlayabileceğini belirtti.
KANSER ÇAĞIN HASTALIĞIDIR
Doç. Dr. Işıklan "Kanser çağın hastalığı oldu artık yurtdışında da özellikle Amerika`da yoğun çalışmalar yapılıyor. Yazın Amerika`da bulunduğum dönemde benim de kanserle ilgili çalışmalarım oldu. Orada kanser tedavisinde kullanılan doksorfisinin salınımıyla ilgili bir projede çalıştım. Gerçekten insanlar çok yoğun paralar yatırarak kansere çözüm için çok güzel projeler yapıyorlar. Bizim bu proje ile kanser tedavisine dair ulaşabileceğimiz sonuçlar çok büyük değil fakat buradan elde ettiğimiz sonuçlardan yola çıkarak yeni projelere başlayabiliriz. Bu anlamda projemiz önemli." diye konuştu.
KANSER ÇALIŞMALARI YAPILIYOR
Türkiye`nin kanser çalışmalarında uzun bir geçmişi olmadığını söyleyen Doç. Dr. Işıklan, "Ülkemizde yeni yeni kanser alıştırma labaratuvarları kuruluyor. Ben de son bir yıldır kanser ilaçlarına dair çalışmalar yapmaya başladım. Kanser çok fazla şeye bağlı, radyasyon, stres, yaşam biçimimiz, aldığımız gıdalar gibi çok sayıda değişken unsurla ilişkili. Benim düşüncem kanseri yok etmek yerine kanser oluşmaması için birşeyler yapmak ve bu yönde araştırmalar yapmak çok daha önemli. Ama kanser oluşmuşsa da nasıl diğer hücreleri öldürmeden yok edilebileceğini bulmak da bu anlamda önemli. Bu aşamadan sonra da yok edildikten sonra bir daha oluşmaması gerekiyor. Kanser hastalarının da sayıları günden güne artıyor dolayısıyla çalışmaların da aynı oranda artması gerekiyor. Dolayısıyla daha iyi yerlere gelebilmek için daha büyük projelerle, daha iyi çalışmaların olması gerekli." diye konuştu.
PROJENİN DESTEKLENMESİ ŞART
Söz konusu proje ile disiplinler arası olan akıllı malzemeler biyomalzeme/biyomedikal/eczacılık alanlarıyla ilgili çalışmaların birlikte yürütüleceğini söyleyen Doç. Dr. Işıklan, "Bu proje ile ülkemiz için öncelikli olan yüksek lisans öğrencileri yetiştirilmesi gerçekleştirilecek ve ülkemize bu önde gelen alanlarda uzmanlaşmış insan gücü kazandırılmasına katkı sağlanacaktır." dedi.